Postpartum behandeling

Weet je wat jou goed kan ondersteunen bij het herstellen na je bevalling? Belly Binding! Ook wel buikbinding genoemd. Een hele fijne, liefdevolle omarming voor je buik, waardoor je ondersteuning, warmte en geborgenheid zal ervaren op de plek waar jouw kindje 9 maanden heeft gezeten.

De Helende Traditie van Belly Binding

Al eeuwenlang wordt het praktiseren van Belly binding beschouwd als een eerbiedwaardige traditie, die focust op het herstel van de kraamvrouw na de bevalling. Deze oude kunst van het omwikkelen van de buik heeft diepe wortels in verschillende culturen over de hele wereld.

Belly binding heeft zijn oorsprong in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, waar het wordt gezien als een ritueel dat deel uitmaakt van de postpartumverzorging. In deze culturen gelooft men dat het omwikkelen van de buik bijdraagt aan een snel herstel van de kraamvrouw, door fysieke ondersteuning te bieden en de buikorganen te helpen terugkeren naar hun oorspronkelijke positie. Belly Binding begint in Nederland steeds meer bekendheid te krijgen. Het heeft dan ook veel meerwaarde voor de kraamvrouw. Hoewel Belly binding zijn wortels heeft in traditionele gebruiken, wordt het vandaag de dag aangepast aan moderne behoeften. Bij BijAnneZijn integreren we de rijke geschiedenis van Belly binding in onze postpartumzorg, waarbij we traditionele wijsheid combineren met hedendaags comfort.

Het kan helpen bij:

Fysiek herstel: Belly binding biedt fysieke ondersteuning door de buikspieren en de onderrug te stabiliseren, waardoor de kraamvrouw een gevoel van comfort en stevigheid ervaart. Het biedt ondersteuning aan de buikspieren na de bevalling, wat kan helpen bij het herstellen van de spieren. Het vermindert vochtophoping in de buik en winderigheid. Het brengt warmte in het lichaam wat zorgt voor een goede doorbloeding en het opruimen van afvalstoffen.

Houdingscorrectie: Het dragen van een buikband kan helpen bij het verbeteren van de houding, vooral als gevolg van de veranderingen tijdens de zwangerschap. Daarnaast biedt het steun bij een goede houding en rugpijn, met name wanneer je borstvoeding geeft.

Pijnverlichting: Sommige vrouwen ervaren verlichting van rug- en bekkenpijn door het dragen van een buikband.

Ondersteuning van de interne organen: Het omwikkelen van de buik helpt bij het samenkrimpen van de baarmoeder, wat een natuurlijk proces is om deze terug te brengen naar zijn normale grootte na de bevalling. Het kan ook helpen bij het terugplaatsen van de andere organen naar hun oorspronkelijke positie na een zwangerschap.

Emotioneel Welzijn: Na de geboorte kan er een gevoel van “leegte” ontstaan, je hebt immers een kindje negen maanden in je buik gedragen. De geborgenheid die voortkomt uit het omwikkelen van de buik kan een gevoel van veiligheid en rust creëren, wat van cruciaal belang is voor het emotionele welzijn van de kraamvrouw. Bij een miskraam of doodgeboren kindje kan Belly binding zowel het emotionele als fysieke herstel bespoedigen. Het voelt heerlijk, warm, koesterend en geborgen!

Veel gestelde vragen:

In culturen die trouw blijven aan oorspronkelijke tradities, wordt de buikband gedurende 30 tot 40 dagen gedragen. In onze westerse samenleving is dit vaak praktisch niet haalbaar. Het is echter aan te raden dat nieuwe moeders, gedurende 5 dagen tot 6 weken na de bevalling, de buikband dragen tijdens bedrust. In de eerste week wordt dit aanbevolen voor 12 tot 24 uur per dag, terwijl dit na 2 weken kan worden verminderd tot 6 tot 8 uur per nacht.

Wat is het verschil tussen verschillende bind- en sluitsystemen?
Het verschil ligt in de lengte en de pasvorm. Een lange Belly bind-doek is ideaal omdat deze op maat gemaakt kan worden en van heup tot borstbeen gewikkeld kan worden. Kant- en klare sluitsystemen wikkelen meestal alleen rond de taille en hebben de neiging organen en het bekkenbodem naar beneden te duwen, wat verzakkingen kan veroorzaken. Een op maat gemaakte doek is comfortabeler dan een ‘one size fits all’ systeem en daardoor effectiever. Bij BijAnneZijn gebruiken we mooie, biologische katoenen doeken van 16 meter, waardoor dit voor de meeste pasvormen geschikt is.

Hoe ga ik naar het toilet met een buikband om?
Naar het toilet gaan blijft eenvoudig. De buikband wordt onder alle kleding gedragen voor een optimale pasvorm en comfort.

Hoe voorkom ik dat mijn buikband overdag omhoog kruipt?
Het vermijden van bewegingen zoals lopen en opstaan is de enige manier om te voorkomen dat de buikband verschuift. Dit moedigt de kraamvrouw aan om veel bedrust te nemen, wat haar herstel bevordert.

Tot wanneer kan ik Belly binden?
Traditioneel gezien wordt de buikband gedurende de eerste 3 maanden postpartum omgewikkeld, dit noemen we ook wel het vierde trimester.  Dit komt overeen met de periode waarin het lichaam relaxine aanmaakt, wat zorgt voor het versoepelen van banden en spieren. Het wordt daarom het meest effectief geacht om de buikband tot 40 dagen na de geboorte te dragen. Het wordt daarnaast ook aangeraden dagelijks lichte bekkenbodem- en buikspieroefeningen te doen.

Hoe zit het met Belly binden na een keizersnede?
Het wordt aanbevolen om 5 tot 6 weken te wachten, afhankelijk van de genezing van de wond. Na deze periode kan de buikband worden gedragen tijdens het liggen, bij voorkeur ’s nachts.

Kan ik ook binden na een miskraam of doodgeboren kindje?
Ja, juist omdat de buikband zowel emotionele als fysieke steun biedt, kan het waardevol zijn in deze situaties. Het heeft voordelen voor elke vrouw die onlangs een baby heeft gekregen.